Martti Lutherin kirjoista koottuja mietelmiä vuoden jokaiselle päivälle. Yli neljäsataa vuotta vanha sanoma yllättää ytimekkyydellään, suorasukaisuudellaan ja ajankohtaisuudellaan. Kirjan sanoma puhuttelee ja lohduttaa myös tämän päivän lukijaa. (takakansi)

****

Sain kirja joululahjaksi vuonna 2005 ja siitä lähtien olen teosta lukenut Raamatun ohella päivittäin. No, rehellisyyden nimissä todettakoon, että mukaan mahtuu myös lukutaukoja, joiden jälkeen kirja tuntuu ihanan tuoreelta. Joka tapauksessa tämä on yksi parhaimpia, koskaan painettuja hartauskirjoja! Aivan upea teos!

Kielellisesti kirja on viehättävällä tavalla vanhahtava mutta kun ottaa huomioon, että se on kirjoitettu 1500-luvulla, teos on hämmästyttävän tähän päivään sopiva. Ei mitään uutta ilmeisesti auringon alla. Samojen ongelmien ja tuntojen kanssa painiskeltiin keskiajalla kuin 2000-luvulla.

Henkilökohtaisesti kirja on tullut minulle erityisen rakkaaksi siksi, että sen avulla olen päässyt vapaaksi pakahduttavasta lakihenkisyydestä, jonka suossa aikoinani rämmin. Luther korostaa ihmisen syntisyyttä (ja uskokaa tai älkää, tämä ei kuulosta tuomitsevalta, vaan vapauttavalta) sekä kykenemättömyyttä itse pelastaa itsensä. Olemme joka hetki Kristuksen varassa, joka vain ja ainoastaan kykenee meidät synnistä, kuolemasta ja perkeleeltä pelastamaan.

Suosittelen!